Contact

Opgeleid tot organisatiepsycholoog en inmiddels al ruim 25 jaar werkzaam in de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). De laatste 10 jaar richt ik mij op zorgtechnologie, robotica en kunstmatige intelligentie.

Alles op deze site schrijf ik op persoonlijke titel.

Vragen over presentaties en lezingen? Stuur een mail naar: carin@techquilt.nl

© 2024 Carin Jansen

Twitter: @jansen2014 en @techquilt
Instagram: @techquilt
LinkedIn: nl.linkedin.com/in/jansencarin
E-mail: info@techquilt.nl

Agenda lezingen
21-01-2025 Robotica en toepassingen in de zorg – Vrouwennetwerk Goirle

09-04-2024 Robotica, technologie en ethische vraagstukken – Damessociëteit Gemert
16-01-2024 Robots in de zorg – Vrouwen van Nu, Sprang-Capelle
16-03-2023 Langer thuis met technologie – Antaru 55+ Tilburg
24-01-2023 Robots in de zorg – NVVH Vrouwennetwerk Waalwijk
15-11-2022 Zorgmarkt Molenwijck Loon op Zand
22-09-2022 Robots in de zorg – Vrouwen Netwerk Oosterhout       
01-06-2022 Robotica – Club van Past Rotarians Noordoost-Brabant Den Dungen
11-11-2021 Robots in de zorg – KVG Boxtel
07-10-2021 Langer thuis met technologie (i.s.m. ContourdeTwern) – Boxtel
04-10-2021 Langer thuis met technologie (i.s.m. ContourdeTwern) – Oisterwijk


Interviews en publicaties
7-4-2022 Interview voor Temizorgt.nl
30-6-2023 Interview met Rocking Robots tijdens de Automatika 2023 in München

De naam toegelicht
Techquilt is opgericht om op een toegankelijke manier kennis te maken met zorgtechnologie.

Roboquilt is onderdeel van Techquilt en richt zich specifiek op robotisering in de ouderenzorg.

De namen en Techquilt en Roboquilt bestaan allebei uit twee delen. Het eerste deel van de naam spreekt voor zich. Het tweede deel, quilt, verwijst naar de lapjesdeken die als metafoor dient voor warmte en comfort en verwijst naar alle afzonderlijke vormen van technologie die als ze samen worden ingezet een mooi geheel vormen.

ChatGPT levert onderstaande toelichting op het gebruik van quilt als metafoor voor zorgtechnologie. Ik had het niet mooier kunnen zeggen.

Wanneer we de quilt als metafoor voor zorgtechnologie beschouwen, kunnen we enkele interessante parallellen trekken:

  1. Integratie van diverse technologieën: Net zoals een quilt is samengesteld uit verschillende stukjes stof, kan zorgtechnologie gezien worden als een samensmelting van diverse technologische tools en oplossingen. Elk stukje technologie – of het nu gaat om wearables die vitale functies monitoren, telemedicine platforms, of geavanceerde beeldvormende apparaten – draagt bij aan het grotere geheel.
  2. Individualisering: Elk stukje stof in een quilt heeft zijn eigen unieke ontwerp en functie. In de context van zorgtechnologie kan dit betekenen dat elke technologische oplossing wordt aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt.
  3. Samenhang en Complementariteit: Hoewel elk stukje stof op zichzelf staat, vormen ze samen een coherente deken. In zorgtechnologie betekent dit dat verschillende technologieën op een geïntegreerde manier samenwerken om optimale zorguitkomsten te bereiken.
  4. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen: Quilts kunnen worden aangepast en veranderd door stukjes toe te voegen of te verwijderen. Evenzo kan zorgtechnologie evolueren, waarbij nieuwe technologieën worden geïntegreerd en verouderde worden vervangen om up-to-date te blijven met de nieuwste inzichten en behoeften.
  5. Comfort en Bescherming: Een quilt biedt warmte en comfort. Zorgtechnologie, wanneer effectief geïmplementeerd, biedt patiënten en zorgverleners een “beschermende deken” van informatie, monitoring, en hulpmiddelen die het welzijn en de veiligheid van de patiënt bevorderen.
  6. Samenhang en Complementariteit: Hoewel elk stukje stof op zichzelf staat, vormen ze samen een coherente deken. In zorgtechnologie betekent dit dat verschillende technologieën op een geïntegreerde manier samenwerken om optimale zorguitkomsten te bereiken.
  7. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen: Quilts kunnen worden aangepast en veranderd door stukjes toe te voegen of te verwijderen. Evenzo kan zorgtechnologie evolueren, waarbij nieuwe technologieën worden geïntegreerd en verouderde worden vervangen om up-to-date te blijven met de nieuwste inzichten en behoeften.
  8. Comfort en Bescherming: Een quilt biedt warmte en comfort. Zorgtechnologie, wanneer effectief geïmplementeerd, biedt patiënten en zorgverleners een “beschermende deken” van informatie, monitoring, en hulpmiddelen die het welzijn en de veiligheid van de patiënt bevorderen.

Door de quiltmetafoor op deze manier toe te passen, wordt het duidelijk hoe zorgtechnologie, ondanks de complexiteit en diversiteit, kan samenkomen om een geïntegreerde en holistische benadering van patiëntenzorg te bieden.