Maatje

23-1-2023 Dit kleine, schattige en grappige robotje heet Maatje. Omdat Maatje zo klein is en armpjes en beentjes heeft, kan het heel veel bewegingen maken zonder – zoals groter familielid Zora – om te vallen. Deze robot is bedoeld als – inderdaad – een maatje dat gezelligheid biedt, maar ook kan zorgen voor dagstructuur door iemand te herinneren aan het innemen van medicijnen of te eten. Ook kan Maatje een eenvoudig voorgeprogrammeerd gesprek voeren. Via een app is hij op afstand aan te sturen door familielid of zorgverlener. Maatje kan berichtjes uitspreken of kan via programmeerbare bewegingen maken in combinatie met emoties via de mooie grote ogen.

Maatje valt in de categorie sociale of zorgrobots. Het kan mensen met dementie, autisme of een lichte verstandelijke beperking ondersteunen. Dankzij een 4G-verbinding is Maatje onafhankelijk van wifi en kun je het overal mee naar toe te nemen wat erg handig kan zijn.

De robot wordt door verschillende zorgaanbieders van ouderenzorg ingezet. Niet op grote schaal. Vaak werkt deze robot bij een paar mensen en ook maar gedurende een bepaalde perdiode. Als mensen in verder gevorderd stadium van dementie komen wordt interactie steeds moeilijker.

De robot maakt deel uit van het assortiment thuiszorgtechnologie van Virtuele Thuiszorg van Mobile Care.

Robot Maatje is verkrijgbaar via leverancier smartrobot.solutions.nl.