Meer weten over kunstmatige intelligentie (in de zorg)?

De ontwikkeling van robots is niet los te zien van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (vaak wordt de Engelse term Artificial Intelligence of de afkorting AI gebruikt). Robots kunnen worden geprogrammeerd om dingen te doen maar als ze zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie zijn ze ook in staat om te leren en taken steeds beter autonoom uit te voeren.

Als je meer wil leren over kunstmatige intelligentie zijn de online cursussen van de Nederlandse AI Coalitie beschikbaar. Gratis, leerzaam, en niet te ingewikkeld. En per cursus ben je een paar uur kwijt. De eerste cursus – de Nationale AI-zorg cursus – gaat over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg. Er is nu ook een cursus AI en ethiek over de impact van kunstmatige intelligentie op de maatschappij en een verdiepende cursus Elements of AI.

De Nederlandse AI Coalitie is in 2019 opgezet door VNO-NCW MKB-Nederland, het ministerie van EZK, Seedlink, Philips, Ahold Delhaize, IBM en Topteam Dutch Digital Delta. Het samenwerkingsverband heeft als doel om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven met elkaar te verbinden. De ambitie is om Nederland in een voorhoedepositie te krijgen op het gebied van kennis en toepassing van AI voor welvaart en welzijn met inachtneming van Nederlandse en Europese normen en waarden.

De eerste cursus heb ik al een tijdje geleden met goed resultaat gevolgd. Leerzaam, niet te ingewikkeld en leuk opgezet. De twee andere cursussen ga ik zeker ook volgen. Draag ik een ook klein steentje bij aan het verkrijgen van de voorhoedepositie van Nederland op het gebied van kunstmatige intelligentie Een heel klein steentje maar toch.