Het Riken Guardian Robot Project in Japan, heeft een studie gepubliceerd van een test waarbij mensen menselijke emoties moesten herkennen bij een siliconen android robothoofd genaamd Nikola, dat eruit ziet als een kaal jongetje (een android is een humanoide robot, dat wil zeggen een robot die qua vorm op het menselijk lichaam lijkt). Het lukte het onderzoeksteam, onder leiding van Waturo Sato, om zes emoties succesvol te laten identificeren door een testgroep: geluk, verdriet, angst, woede, verrassing en walging. Er was wel sprake van een meer of mindere mate van nauwkeurigheid per emotie maar dat had te maken met de siliconen huid van Nikola die een minder flexibel is dan de menselijke huid waardoor bijvoorbeeld kleine rimpels die net het verschil kunnen maken, ontbreken.
Op korte termijn ziet Sato vooral toepassingen voor onderzoeksdoeleinden op het gebied van de sociale psychologie of neuropsychologie. Nikola is nu alleen nog maar een hoofd zonder lichaam. Het uiteindelijke doel is om een android robot te bouwen die mensen kan helpen, met name mensen met fysieke beperkingen die alleen wonen.
“Androids die emotioneel met ons kunnen communiceren zijn bruikbaar in verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld de zorg voor ouderen en kunnen het menselijk welbevinden bevorderen”, aldus Sato.
In technisch opzicht is dit een knappe prestatie en een mooi onderzoeksresultaat. De toepassing die Sato uiteindelijk beoogt, een android die ouderen helpt en daarbij via gezichtsuitdrukkingen verschillende emoties kan tonen, roept toch een aantal vragen bij mij op. Waarom moet een hulprobot dat kunnen? Zorgt dat voor acceptatie? Of is het oppassen dat het uncanny valley effect optreedt? Of is een robot die dit kan, dan niet eerder een vervanging voor menselijk gezelschap? Dit vraagt sowieso nog om nader onderzoek en daarnaast nog om een ethische beschouwing. Alhoewel ik deze toepassing voorlopig nog niet op grote schaal ingezet zie worden geeft het wel aan dat we meer moeten gaan nadenken over welke kant we op willen met robots, qua functionaliteiten en toepassingen en (daarmee ook) naar hun vormgeving.
Bron: https://techxplore.com/news/2022-02-nikola-emotional-android-kid.html