Paro de robotzeehond

Paro is een sociale robot (soms ook therapeutische robot genoemd) in de vorm van een babyzeehond. Hij is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie. Omgaan met Paro zorgt voor ontspanning en sociale interactie. De makers hebben bewust gekozen voor een robot in de vorm van een zeehond. Bij een hond of kat zeggen mensen al snel dat het geen echte is, maar niemand weet eigenlijk hoe een babyzeehond eruit ziet en hoe deze zich hoort te gedragen. Ook is er niemand met een negatieve ervaring met een zeehond, wat wel het geval kan zijn bij een kat of hond. Bovendien heeft een zeehond een ronde kop met grote ogen wat aandoenlijk overkomt en een grote aantrekkingskracht op mensen heeft (zie ook “Robots en menselijke reactie”). Dit zit namelijk ingeprogrammeerd in onze hersenen en ook bij mensen met dementie blijft dit lang intact. Voor Paro is niemand allergisch en – ook handig – hij hoeft niet uitgelaten te worden, alleen af en toe opgeladen.

Paro voelt zacht aan en is uitnodigend om aan te raken. Ik heb zelf één keer een Paro mogen knuffelen en ik was meteen verkocht. De piepgeluidjes, de vriendelijke kop en de bewegingen deden bij mij meteen hun werk.

Paro zit vol sensoren onder de vacht en in de snorharen die reageren op geluid, spraak (Paro leert zijn gebruikers kennen), licht (hij houdt een dag- en nachtritme aan), beweging (optillen, wiegen) of druk (aaien, knuffelen). Hij kan verbazing of geluk tonen door zijn ogen te openen of te sluiten en zijn hoofd en flippers te bewegen. Als hij onder zijn keel wordt gekriebeld gaan zijn ogen dicht, als hij wordt geknuffeld reageert hij tevreden, als er tegen hem wordt gepraat reageert hij op de stem. Als hij onaardig wordt behandeld laat hij zijn ongenoegen blijken.

Paro is gemaakt van antibacterieel kunstbont maar kan natuurlijk wel vies worden. Met een zachte borstel kan hij schoongemaakt worden. Daarnaast kan hij grondig gereinigd worden door de leverancier indien nodig (in de praktijk blijkt dat dit soms na 3 maanden nodig is, en soms pas na 3 jaar, afhankelijk van gebruik).

Paro kost ongeveer €6000,-. Dat is veel geld voor één exemplaar. Eigenlijk wil je in het verpleeghuis iedereen zo’n lieve knuffelrobot als Paro geven. Hij kan mensen uit hun apathie halen om zo weer even contact te maken met de omgeving. Maar het belangrijkste vind ik dat Paro zorgt voor fijne momenten, voor geborgenheid. In de laatste fase van dementie moet alles draaien om comfort en warmte. En hoewel een robot, zorgt de zachte, liefogende Paro hier voor. Technologie maakt dit mogelijk. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg.

Website: http://www.parorobots.com
Nederlandse leverancier: http://www.focalmeditech.nl/nl/robotzeehond-paro