Robofab, ’s wereld eerste fabriek voor humanoid robots

Agility Robotics, producent van de tweebenige humanoid robot Digit, heeft bekend gemaakt dat ze in Salem (Oregon USA) RoboFab™ gaan openen. Het wordt de allereerste fabriek ter wereld die wordt gebouwd voor de productie van humanoïde robots.
De bouw van de fabriek begon vorig jaar en later dit jaar vindt de opening plaats. De eerste robots die in deze nieuwe fabriek worden geproduceerd, worden in 2024 geleverd aan partners van het bedrijf en zijn in 2025 beschikbaar voor de algemene markt. In het eerste jaar wordt verwacht dat ze honderden Digit-robots zullen produceren, maar ze hebben de capaciteit om dit op te schalen naar meer dan 10.000 robots per jaar. Wanneer de fabriek op volle capaciteit draait, biedt het werk aan meer dan 500 werknemers in Salem. En wat bijzonder is, is dat robot Digit zelf ook in de fabriek zal werken!

Robot Digit is ontworpen om op plekken te komen waar mensen komen en om nuttig werk te verrichten in ruimtes die voor mensen zijn ontworpen. Omdat veel taken die de robot uitvoert hun oorsprong hebben in menselijke workflows, is Digit zo ontworpen dat het veelzijdig kan worden ingezet.

Damion Shelton, mede-oprichter en CEO van Agility Robotics, ziet de fabriek als een keerpunt in de robotgeschiedenis. Het doel van het creëren van Digit was om problemen in de hedendaagse werkomgeving aan te pakken, zoals blessures en een hoog personeelsverloop. De visie achter Digit is om mensen menselijker te laten zijn,.

Aindrea Campbell, de COO van Agility Robotics, die eerder leidinggevende functies had bij grote bedrijven zoals Ford en Apple, leidt de uitbreiding van de productie. Ze vergelijkt de fabriek met de impact van de eerste fabriek waar auto’s aan de lopende band werden gemaakt. Dat was ongeveer 100 jaar geleden. Ze verwacht met de robots en de fabriek iets vergelijkbaars. Over een aantal jaren zijn robots vanzelfsprekend in de wereld om ons heen.