Deze maand in Roboquilt-nieuws:
Dansende robots
Op 12 november wordt in de VS het Stanford Robotics Centre geopend. Hier kunnen onderzoekers samenwerken aan de ontwikkeling van technologieën die de uitdagingen aanpakken waar robots mee te maken krijgen die moeten functioneren in de echte, complexe wereld die ze gaan delen met mensen. Bijzonder onderdeel is een dansstudio voor robotchoreografie, onder leiding van dr. Catie Cuan, een voormalig professioneel danser en robotengineer.
We zagen onlangs al voetballende robots en nu dansende robots. Waarom? Volgens Catie Cuan gaan robots deel uit maken van ons leven. We staan op een bijzonder punt in de geschiedenis. Heel lang, tot voor kort, waren de bewegende dingen om ons heen, natuurlijk. Mensen, dieren, planten. Nu zijn er bewegende robots, niet natuurlijke of levende entiteiten. Hoe deze robots gaan bewegen is heel belangrijk voor hun acceptatie en daarmee voor hun bijdrage aan onze wereld en onze levens. En nu is er nog de kans om heel goed na te denken over de robotbewegingen. Dansers zijn zich heel bewust van de gevolgen van bewegingen, de emoties die ermee uitgedrukt worden en het belang in de context. Door robots te leren dansen, leren robots hoe ze moeten bewegen. Hoe ze niemand afstoten, gevaarlijk of lomp overkomen. Robots die kunnen dansen, dat kun je ook als een kunstmanifestatie zien. Daar kan schoonheid, verwondering of juist afschuw in te zien zijn. Maar waar het om draait is hoe we er nu voor gaan zorgen dat robots, die we gaan tegenkomen in onze wereld en waar we mee gaan interacteren, acceptabel en niet-bedreigend bewegen. Bekijk deze TedTalk van dr. Catie Cuan waarin ze uitlegt waar ze zich mee bezig houdt. Opvallend zijn de overwegend negatieve reacties in de comments.
Bron: Emotion in robot motion
Humanoid Figure 02
Nog maar een paar maanden geleden was de hele wereld onder de indruk van
humanoid figure 01. Uitgerust met ChatGPT van OpenAI voerde Figure opdrachten uit die een mens het gaf terwijl het met een menselijke stem de correct uitgevoerde handelingen ook nog eens toelichtte. Nu is er Figure 02 en die heeft weer veel bijgeleerd. In een onlangs gepubliceerde video zien we de humanoid aan het werk in een BMW-fabriek, volledig autonoom en met zelf-corrigerend gedrag. Wat is nieuw:
- De robot heeft drie keer zoveel denkkracht gekregen. Hierdoor kan het zelfstandig echte taken uitvoeren, zoals werken in een autofabriek.
- De robot kan volledige gesprekken voeren met mensen. Het is een robot waarmee je echt kunt praten.
- De robot is toegerust met een Vision Language model en kan begrijpen wat het ziet en snel logische beslissingen nemen op basis van wat het waarneemt. Dit is belangrijk voor gebruik in ingewikkelde, echte situaties.
- Een speciale batterij geeft de robot meer dan 50% extra energie. Hierdoor kan het bijna 20 uur achter elkaar werken. In de toekomst zullen deze machines misschien bijna non-stop kunnen werken.
- Figure 02 heeft zes speciale camera’s aan boord, verspreid over zijn lichaam. Hierdoor kan het alles om zich heen zien, in alle richtingen.
- De handen van de robot zijn net zo sterk als mensenhanden en kunnen ingewikkelde taken uitvoeren, net als mensen dat kunnen.
Bij dit soort video’s is het de vraag of het in het echt ook allemaal zo vlekkeloos verloopt. Desalteniettemin geeft het aan dat de ontwikkelingen snel gaan. Het is al zo vaak gezegd. Ik blijf het zeggen.
Robots bij de Olympische Spelen in Parijs
Zijn het robots? De kleine, op afstand bedienbare autotootjes die tijdens de Olympische Spelen in het atletiekstadion de gooiprojectielen – de speer, kogel, discus en slingerkogel – terugbrachten naar de plek waar ze vandaan kwamen? Ze worden wel Field Support robots genoemd. De kleine auto’s in Parijs waren miniatuurversies van de Toyota bZ4X. Toyota was een van de sponsors van de spelen.
Een andere robot die niet meteen aan een robot doet denken en die werd ingezet tijdens de Spelen was een robotboei. Inderdaad, een boei is zo’n ding in het water dat is bedoeld om een plaats te markeren waar een boot of surfplank langs of omheen moet varen. Bij de Olympische Spelen 2024 werden voor het eerst robotische exemplaren ingezet. Deze boeien zijn opblaasbaar en hebben een batterij en stuwraketten aan boord waardoor ze mobiel op het water zijn. Het race-comité stuurt elke markering naar een GPS-waypoint en de robotmarkeringen behouden hun positie op het waypoint zonder dat ze aan de zee- of meerbodem hoeven te worden verankerd. Verandert de wind tijdens de race en moet de koers worden veranderd, dan kan het race-comité de nieuwe gewenste posities aan de boeien doorgeven en dan gaan ze naar deze nieuwe plek.
Bron: Robotic buoys make their mark at the 2024 Paris Olympics
Oekraïne bouwt robotleger
Volgens nieuwssite The Defense Post bouwt Oekraïne in het geheim een ‘leger van robots’ op, tegelijkertijd schieten Oekraïense start-ups in de defensiesector als paddenstoelen uit de grond. En dat alles tegen relatief lage kosten. Robots worden al langer ingezet in de oorlog tegen Rusland. Het heet moderne oorlogsvoering: oorlogsvoering met behulp van drones, robots en wapensystemen die worden aangestuurd door middel van kunstmatige intelligentie.
Bron: BNR nieuwsradio
Robot-tandarts
Niet iets waar je meteen aan denkt, of aan wil denken als het om een robot gaat. Een robot-tandarts. Een robotarm met tandarts-instrumenten zoals een boor, die autonoom in je mond een kroon plaatst of een gaatje vult. Toch is dat wat start-up Perceptive Robotics heeft ontwikkeld. Een robot die in staat is om tandheelkundige procedures uit te voeren. De robot kan complexe tandheelkundige taken uitvoeren die normaal gesproken meerdere uren en bezoeken zouden vergen, zoals het vervangen van een kroon, en voltooit deze in slechts enkele minuten tijdens één bezoek. De voordelen van een robottandarts zijn een kortere behandeltijd, minder tandartsbezoeken, een grotere nauwkeurigheid en precisie en daarmee minder kans op complicaties en pijn. En er zijn minder tandartsen nodig en dat komt goed uit want die zijn er ook te weinig.
De huidige versie is een prototype die door Perceptive al is getest op mensen. Er moet nog het nodige gebeuren om de robot aan alle medische en andere eisen te laten voldoen. Als dat allemaal lukt moet de robot over ‘een aantal jaren’ beschikbaar zijn om ingezet te worden. Tot nu toe heeft Perceptive 30 miljoen dollar opgehaald voor de ontwikkeling. Ze hopen dat het genoeg is om de eindstreep te halen.
Bron: A Robot Dentist Might Be a Good Idea, Actually