Roboquilt – nieuwsbrief april 2024

Dag Atlas, hallo nieuwe Atlas

Boston Dynamics heeft aangekondigd dat hun beroemde humanoid Atlas met pensioen gaat, Atlas is vooral bekend van de veelbeken video’s waarin hij acrobatische stunts uitvoert. Gedurende zijn tienjarig bestaan is met veel experimenteren en ontwikkeling aanzienlijke vooruitgang geboekt, van eenvoudige taken zoals lopen over oneffen terrein tot complexere vaardigheden zoals het uitvoeren van salto’s en het openen van deuren. Boston Dynamics geeft geen exacte redenen voor het einde van het Atlas-project. Er werd al wel gehint op mogelijke plannen voor een opvolger.

In lijn met deze aankondiging heeft Boston Dynamics nu de introductie van een geheel nieuwe Atlas-robot aangekondigd. Het bedrijf heeft een video vrijgegeven waarin de nieuwe, volledig elektrische Atlas wordt getoond, sterker en met meer bewegingsmogelijkheden dan zijn voorganger. Deze verbeteringen zijn bedoeld om Atlas in staat te stellen om taken uit te voeren die menselijke capaciteiten overstijgen. De focus ligt op efficiëntie en optimalisatie voor specifieke taken in plaats van op het nabootsen van menselijke bewegingen. Wat opvalt is de bijzondere manier van draaien van de romp en ledematen. Die kunnen 180 graden om hun as draaien en zo kan Atlas zich omdraaien zonder van zijn plaats te komen.

Boston Dynamics zegt nog niet wanneer de robot te koop is. Wel is bekend dat de Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai een van de eerste partners is door de robot te implementeren in hun nieuwste autofabrieken. Boston Dynamics zegt dat de robot niet is bedoeld om menselijke banen over te nemen. De robot wordt ontwikkeld om saaie, vieze en gevaarlijke taken uit te voeren en moet gezien worden als een aanvulling op menselijke arbeid in plaats van deze volledig te vervangen.
Bronnen: Boston Dynamics stuurt robot Atlas met pensioen na 10 jaar dansjes en salto’s (bright.nl) en Boston Dynamics’ New Atlas Robot Is Here: Will It Replace Your Job?

Hulp in huis Stretch

Hello Robot, opgericht door voormalig Google-robotica-directeur Aaron Edsinger en professor Charlie Kemp van Georgia Tech, heeft de Stretch RE1 geïntroduceerd, een mobiele manipulator (zo wordt een robot genoemd die voorwerpen kan vastpakken, verplaatsen of positioneren) die slechts 23 kg weegt en minder dan $20.000 kost.

Deze robot is ontworpen als een betaalbare oplossing voor mobiele manipulatie met als doel om huishoudelijke taken uit te voeren. Denk hierbij aan het opruimen van rommel, het verplaatsen van voorwerpen of het assisteren bij dagelijkse activiteiten. Het doel is om een robot te creëren die niet alleen betaalbaar is, maar ook praktisch en functioneel voor gebruik in het dagelijks leven.
Hoewel de Stretch RE1 momenteel voornamelijk als onderzoeksplatform wordt gebruikt, hopen de makers dat het op termijn zijn weg zal vinden naar huishoudens over de hele wereld, waar het mensen kan ondersteunen en helpen bij het uitvoeren van diverse taken.
Bron: Stretch Open Source Mobile Manipulator — Hello Robot (hello-robot.com)

Humanoid Figure 01 kan converseren met mensen

In een video van robotbouwer Figure is te zien hoe hun humanoid Figure 01 opdrachten uitvoert die worden gegeven door een mens. De robot heeft een menselijke stem inclusief intonatie, kraakje en uh-onderbreking en kan uitleggen waarom het iets doet. De man in de video vraagt bijvoorbeeld om hem iets eetbaars te geven en de robot geeft de man een appel. Op de vraag waarom antwoordt de robot dat dat het enige eetbaars is op de tafel.
Het is verbluffend hoe goed de robot de opdrachten uitvoert. En hoe menselijk dat de robot maakt. De humanoid betreedt een nieuwe fase, die van een nog menselijker robot.
De robot heeft een visueel AI-model van OpenAI aan boord dat ervoor zorgt dat de robot dit kan. Figure beweert dat de robot niet op afstand wordt bestuurd en dat de video niet versneld wordt afgespeeld.
Bron: Figure

Opvallend was dat de Chinese robotbouwer UBTECH een paar weken later met een bijna identieke video kwam waarin ze hun humanoid Walker S die is uitgerust met het Chinese taalmodel en chatbot Ernie. In deze video vouwt Walker een shirt op, geeft het kledingadvies en sorteert het spullen. Het opvouwen van het shirt lijkt een verwijzing naar de video van Tesla waarin hun humanoid Optimus ook een shirt opvouwt. Maar dat bleek achteraf een op afstand uitgevoerde actie.

Nvidia spreekt zich uit over humanoids en introduceert Groot

De toonaangevende chipmaker Nvidia, met een beurswaarde van 1.800 miljard dollar dankzij de AI-hype en een vooruitziende blik jaren geleden die AI omvatte, heeft zich ook gemeld op het toneel van de humanoids. CEO Jensen Huang benadrukte onlangs dat de volgende generatie robots de humanoids zullen zijn, die veel taken leren via AI-simulaties en observaties van mensen. “The ChatGPT moment for robotics may be right around the corner,” aldus Huang.
Bedrijven zoals Agility Robotics werken samen met AI-leider Nvidia aan de ontwikkeling van tools voor het trainen van humanoïde robots. Nvidia heeft zelfs een nieuw initiatief genaamd Project Groot aangekondigd, gericht op het bieden van een algemeen model voor humanoïde robots.
Bron: Humanoid Robots Get Spotlight With Nvidia Initiative | Investor’s Business Daily (investors.com)

Onkruid wiedende robot

De Nederlandse start-up Odd.Bot heeft onkruid wiedende robots ontwikkeld om boeren te helpen minder afhankelijk van chemische bestrijdingsmiddelen te zijn en om de arbeidskrapte op te vangen.

De robots van Odd.Bot, zoals de nieuwe Maverick, rijden zelfstandig over akkers en gebruiken robotarmen met 3D-camera’s en kunstmatige intelligentie om onkruid te identificeren en te verwijderen. De robots zijn effectief, efficiënt en kunnen 24 uur per dag werken, waardoor ze een waardevol alternatief vormen voor traditionele landbouwpraktijken en bijdragen aan de transitie naar duurzame landbouw. Mooi en inspirerend voorbeeld voor de zorg. Zowel qua techniek als rol in een maatschappelijke transitie.
Bron: Onkruid wiedende robots helpen boeren van de gifspuit af | Change Inc.