Deze maand in Roboquilt-nieuws:
Zelfrijdende robot van Uber Eats in Japan
Uber Eats Japan introduceert zelfrijdende robots voor het bezorgen van maaltijden in Tokio. Na het plaatsen van een bestelling via de Uber Eats-app, haalt de robot de bestelling op bij de winkel en bezorgt deze op het opgegeven adres. De bezorgrobots zijn actief op doordeweekse dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Japan is het tweede land na de Verenigde Staten dat Uber Eats’ bezorgrobots inzet. Een tekort aan arbeidskrachten is een belangrijke reden om bezorgrobots in te zetten, aldus Shintaro Nakagawa, hoofd van Uber Eats Japan.
De robots rijden met een snelheid van 5,4 km/u en maken gebruik van kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende mogelijkheden en afstandsbediening. Ze rijden op snelheden onder het voorgeschreven limiet volgens de Japanse verkeerswetgeving, hebben een capaciteit van 27 liter en 20 kilogram en zijn uitgerust met thermische isolatie om de temperatuur van voedsel te behouden. Camera’s maken navigatie op voetgangerspaden mogelijk en maskeren automatisch gezichten om privacy te waarborgen.
Bron: Uber Eats Japan begins deliveries with self-driving robots – The Japan Times
Robot Punyo van Toyota
De meeste humanoids die momenteel gemaakt worden of aangekondigd zijn gebruiken armen en grijpers (handen) om objecten op te pakken en verplaatsen zich met benen. Het Toyota Research Institute (TRI) zegt het anders te willen doen en kondigde onlangs robot Punyo aan.
In tegenstelling tot traditionele humanoïds heeft Punyo (nog) geen benen. Het TRI-team is bezig met alleen een torso met armen en grippers (geen handen met vingers) en de ontwikkeling van manipulatievaardigheden.
TRI’s doel is om een robot te creëren die mensen kan helpen bij alledaagse taken, zowel thuis als elders, waarbij ze gebruik maken van manipulatie die het hele lichaam benut. Als wij, mensen, iets groots of zwaars tillen gebruiken we ook niet alleen onze armen. We houden het tegen de borst en gebruiken onze rug om een deur open te doen. Een robot die dat ook doet kan meer dan een robot die alleen armen, handen en vingers gebruikt om iets op te pakken. De naam “punyo”, een Japans woord dat de associatie oproept van een schattige en veerkrachtige robot, weerspiegelt het beoogde karakter van het project. Punyo is bedekt met zachte materialen en tactiele sensoren om contact te voelen en zich aan te passen aan objecten.
Bron: https://www.therobotreport.com/punyo-soft-robot-from-tri-designed-for-whole-body-manipulation/
Update van Tombot over robothond Jenny
Het blijft maar duren, de al jaren geleden aangekondigde robothond Jenny is nog steeds niet te koop. Recent kwam de ontwerper met ‘great news’.
De Alpha I productiefase is officieel afgerond. Er is een functionerende mechanische Jenny gemaakt. In de volgende fase wordt een works-like en looks-like versie opgeleverd. Deze Alpha II moet in juni 2024 gereed zijn. Daarna wordt Jenny naar de fabrikant gebracht die het ontwerp gaat afronden en een betaversie gaat maken die weer getest gaat worden. Nog steeds veel werk te doen dus.
Bron: https://tombot.com/
Pilot met humanoid Walker S in autofabriek
De Chinese makers van elektrische auto NIO doen een pilot met humanoid Walker S in één van hun fabrieken. De robot wordt gemaakt door Ubtech Robotics, een Chinees bedrijf. Walker S controleert de kwaliteit van lampjes, deursloten en autogordels. En het bevestigt het logo-embleem op de auto. De robot is 145 cm hoog en weegt 77 kilo.
Bron: https://electrek.co/2024/02/23/humanoid-robot-nio-ev-assembly-line-video/
Humanoid Eve toont autonoom uitgevoerde taken
1X, een Noorse fabrikant van humanoïde robots, laat in een recente video autonoom functionerende robots zien. Deze robots met de naam Eve, worden volledig bestuurd via neurale netwerken zonder afstandsbediening, computergraphics, snelheidsveranderingen in video’s of afgespeelde trajecten. Met andere woorden: zoals andere makers van humanoids dat wel vaak doen.
De robots van 1X, zoals Eve, zijn gericht op praktische taken en hebben geen geavanceerde handen of voeten, maar maken gebruik van eenvoudige grijpers en wielen. Ze zijn vooral geschikt voor gebruik in magazijnen en fabrieken waar complexe bewegingen niet nodig zijn. Belangrijker dan fysieke vaardigheden is het vermogen van de robots om snel te leren en autonoom taken uit te voeren. 1X gebruikt hiervoor neurale netwerken die zijn getraind op verschillende taken via video en teleoperatie, gevolgd door simulatietraining voor specifieke omgevingen en taken. Door deze aanpak kunnen de robots zich snel aanpassen aan nieuwe taken en omgevingen, waardoor ze flexibel en effectief ingezet kunnen worden in verschillende situaties.
Eén van de investeerders in 1X is OpenAI, de maker van onder andere ChatGPT.
Bron: https://newatlas.com/robotics/openai-1x-eve-humanoid-work/