Robot als aankleedhulp

Als je nadenkt over hoe een robot in de ouderenzorg nuttig zou kunnen zijn, kom je zeker uit bij ondersteuning bij het aankleden. Hoe fijn zou het zijn als er een robot is die je kan helpen bij het aankleden als je dat niet meer zelfstandig kan? Dan hoef je op niemand meer te wachten en er is geen sprake van inbreuk op je privacy.

Wetenschappers van MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) hebben onlangs een nieuw algoritme ontwikkeld waarmee de robot bewegingen kan uitvoeren die de fysieke veiligheid van – in dit geval een mens – kan waarborgen. De robot hielp een mens een jas aan te trekken. Dat is natuurlijk een interessante ontwikkeling. Een robot die hulp kan bieden aan mensen met een handicap of beperkte mobiliteit, bijvoorbeeld vanwege leeftijd. Het blijkt lastig om een algoritme te ontwikkelen dat voorkomt dat de robot ‘schade’ veroorzaakt zonder dat het de efficiëntie van de robot vermindert, aldus één van de wetenschappers.

Het ziet er nog een beetje stuntelig uit en je moet ook geduld hebben als je er gebruik van maakt, maar zoals dat gaat met technologie, de ontwikkelingen gaan snel. Wie weet is er binnen afzienbare tijd een robot op de markt die een goede ondersteuning biedt of misschien wel alle aankleedhandelingen kan overnemen. Desnoods pas je je kleding erop aan. Want ik zie de robot nog niet zo snel knoopjes dicht doen.