Robothond Go1

Dit is Go1, een product van he Chinese bedrijf Unitree. Gewoon te koop. Voorzien van kunstmatige intelligentie en geavanceerde diepte-perceptietechniek die personen kan volgen en obstakels kan vermijden. Het kan met een snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur lopen en weegt 12 kilogram. Unitree wil robots net zo gewoon maken als smartphones en drones. In het promotiefilmpje is te zien dat de robot een flesje water kan dragen of een paar boodschapjes. En met je mee rennen. Nog niet zo functioneel dus, maar wel interessant.

Als ik deze robot zie, zie ik meteen allerlei toepassingsmogelijkheden voor ouderen. Een robot die je kan volgen, kan je ook de weg wijzen en dus ook de weg terug naar huis als je dat niet meer weet. Of via track & trace anderen laten weten waar je bent. Of alarmeren. De robot kan je boodschappen dragen en je boodschappenlijstje oplezen. Het is ook als gezelschapsdier te zien hoewel het er niet echt knuffelbaar uit ziet. Zou het je ook net als een hond kunnen beschermen? Vast wel, want een dubieuzere toepassing van dit soort robots is de inzet als beveiliging of voor militaire doeleinden. Nadeel is wel dat deze Go1 makkelijk mee te nemen is, zeker met zo’n handvat op de rug. Zou zoiets sowieso niet snel gestolen worden? Makkelijke prooi zou je denken.

Inderdaad, de Go1 lijkt erg veel op Spot van Boston Dynamics. Die kan harder rennen, heeft 360-graden zicht en kan zich makkelijk over ruige terreinen gegeven. Spot is ook een stuk duurder. Die kost ongeveer $75.000,- terwijl Go1 al vanaf $2700,- te koop is. Maar de gelijkenis is opvallend waardoor wordt gespeculeerd dat het Chinese bedrijf de techniek heeft gestolen. Of is gewoon goed gekeken en een goedkopere en eenvoudige kopie gemaakt?