Robotkunstenaar Ai-Da exposeert

Ai-Da naast een zelfportret

24-05-2021 In het Design Museum in Londen exposeert Ai-Da (vernoemd naar Ada Lovelace), de eerste ultra-realistische humanoïde robotkunstenaar ter wereld. Speciaal ontworpen om te tekenen en te schilderen.

Op de foto hiernaast is te zien dat de robot een frame met de vorm van een menselijk lichaam heeft, met een hoofd dat er menselijk uitziet en twee geavanceerde armen met handen. Aangestuurd door kunstmatige intelligente kan de robot door algoritmes tekeningen en schilderijen maken met een pen of kwast en de robotarmen en handen. Als Ai-Da in het openbaar verschijnt wordt ze trekken ze haar een jurkje aan en zetten ze een pruik op haar hoofd. De vraag is waarom de makers haar zo menselijk hebben gemaakt en zo’n stereotiep vrouwelijk uiterlijk gegeven hebben. Het zal bij velen een uncanny-valley-gevoel oproepen. En het voegt functioneel niks toe. Als de robot aan de slag gaat zijn het de algoritmes die hun werk doen, het uiterlijk is slechts een verschijningsvorm. Een zelfportret kan net zo goed van de technische constructie zijn. Misschien is het uiterlijk functioneel voor de discussie.

Als het de toekomst is dat robots of kunstmatige intelligentie in staat zijn om kunst te maken, wat vinden we daar dan van? Worden we daar blij van? Volgens de bedenker is dat precies het doel van de expositie. Op de website is te lezen dat Ai-Da die vraag stelt door haar kunst te laten zien. Dat snap ik en het is goed bedacht. Natuurlijk snap ik de discussie die vooral gaat over wat de gevolgen zijn van alle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zelf ben ik geneigd te zeggen dat ik al een antwoord heb op de vraag van Ai-Da. Robots hoeven wat mij betreft in ieder geval niet speciaal ontworpen te worden om kunst te maken. Er zijn genoeg mensen die mooie dingen kunnen maken of gemaakt hebben of die door hun kunstuitingen anderen aan het denken zetten over wat dan ook. Ok, je zou kunnen zeggen dat Ai-Da zelf een kunstwerk is, een vorm om een vraag te stellen, gemaakt door mensen. In ieder geval, wat mij betreft steken we de energie liever in de ontwikkeling van echt nuttige aanvullende toepassingen voor robots en de kunstmatige intelligentie.

Ai-Da: the portrait of the robot. Te zien tot 29 augustus 2021 in The Design Museum in Londen

Website van Ai-Da: www.ai-darobot.com