Temi

27-1-2023 Een robot die je kunt tegenkomen in musea, bibliotheken en zorgorganisaties is robot Temi. Een mobiele robot met een tablet als interface. De robot kan autonoom door een ruimte navigeren en daarbij obstakels ontwijken en door virtuele muren worden tegengehouden. Er zit een volgfunctie op waarbij de robot achter een persoon aanrijdt. Verder zorgen spraakherkenning en een chatbot voor extra interactiemogelijkheden, naast de touchfuncties op de tablet. Robot Temi is een product van multinational Temi die gespecialiseerd is in Robots as a Service (RaaS). Begonnen in Israel maar inmiddels gevestigd in 23 landen. Er zijn 4 soorten Temi’s. Behalve de hospitalityrobot zijn er twee serveerrobots en een Temi Platform-robot. In Nederland wordt Temi geleverd door Welbo.

“A few years ago, my life changed. I spent an afternoon with my grandmother and noticed how shaky her hands were and how difficult it was for her to hold a cup of tea. I then watched her try to operate her smartphone – she had trouble with that, too. In that moment, I decided to devote my life to creating temi for her. When I realized all the cool things a personal robot can do, I knew I wanted one for myself.” Yossi Wolf, founder en CEO.

Robot Temi heeft verschillende mogelijkheden en toepassingen. De tablet kan gebruikt worden als interactieve informatiezuil, meldpunt voor bezoekers, gids en beeldbel-device. In combinatie met de telepresentie-mogelijkheid zou je de robot in de zorg ook kunnen gebruiken voor zorg op afstand. Of als onderdeel van de dagbesteding door video’s af te spelen, quizjes te doen of beweging te stimuleren.

Kenmerken van de robot:
– Voorzien van Amazon Alexa als persoonlijke assistent
– 15 kg
– 1 meter hoog
– 5G-verbinding
– Via dashboard aanstuurbaar
– Laadt op in 3,5 uur en is 6 uur mobiel
– Er is een witte en zwarte versie