19-6-2021 Update van de leverancier
Right now, we are anticipating first customer shipments to Americans in late 2022 or early 2023. Once we have determined that our customers are satisfied with the product, we will move on to Canada and Europe (we want to make sure the Puppies meet voltage requirements, etc.). The European market is extremely important to us, so we will make it happen as quickly as possible. Despite pandemic-related delays, things have really picked up for us recently. As a result, we’ve been able to hit a key milestone and enter a new phase of product engineering.
We have received hundreds of emails asking whether customers could invest in Tombot. Until the SEC changed its rules governing non-accredited crowdfunding a few months ago, this wasn’t entirely feasible. So when the law changed, we set up the Reg CF campaign. Not only does it raise a modest amount for the company, but it allows customers to participate in our community.
6-5-2019 Robothond Jenny van het Amerikaanse bedrijf Tombot, is gemaakt voor mensen met dementie. Zoals zo vaak bij nieuwe technologische toepassingen begint ook Tombot bij het persoonlijke verhaal van één van de makers, Tom Stevens. Zijn moeder met Alzheimer kon niet meer voor haar hond zorgen en moest afscheid van hem nemen. Dat viel haar enorm zwaar. Tom ging aan het werk om het gemis op te vangen en zo ontstond Tombot die later Jenny is gaan heten. Eén klein dingetje: hij is nog niet op de markt. De lancering staat gepland voor mei 2020 gepland.
Tombot ziet er behoorlijk levensecht uit. Zeker als hij aanstaat zie en hoor je dat (op de website staan geen filmpjes maar die zijn wel te vinden op Youtube), inclusief kwispelend staartje en kefgeluidjes. Hij reageert op aanraking en luistert naar stemcommando’ s. Hij lijkt daarmee qua functionaliteiten op robotzeehond Paro en knuffelrobot kat Justocat. Een groot verschil is wel de prijs. Tombot is relatief goedkoop. Voor nog geen 500 euro (huidige koers) is hij te koop, terwijl Paro wel 6000 euro kost en Justocat ongeveer 1600.
Het is bekend dat (mechanische) knuffeldieren een positief effect hebben op veel mensen met dementie. Ze reageren vaak heel intuïtief op de aanblik en de aanraking van de knuffelrobots. Het zorgt voor rust, een gevoel van veiligheid en geborgenheid, maar ook voor plezier en warmte. Dat geldt natuurlijk ook voor echte dieren maar daar zitten in de praktijk van het verpleeghuis nadelen aan, ook voor de dieren zelf.
Zelf ben ik een groot voorstander van knuffelrobots. Waarschijnlijk omdat ik van dieren hou en denk dat als ik dementie heb zo’n knuffel mij een positief gevoel zal geven. Iedereen in het verpleeghuis die dat zou willen en die daar baat bij heeft, zou je zo’n knuffelrobot willen geven. Maar omdat de robots zo duur zijn is dat niet haalbaar. Groot voordeel van Tombot is dan ook zijn prijs. Hij is nog steeds niet goedkoop, maar een stuk betaalbaarder dan zijn collega’s Paro en Justocat. Een knuffelrobot voor iedereen komt daarmee iets dichterbij.
Maar we moeten nog even wachten dus. Hopelijk verloopt alles volgens plan en komt Tombot ook vanaf mei 2020 in Europa op de markt. Dan kunnen we gaan ontdekken wat hij kan en wat hij oplevert. Veel mensen houden van honden dus ik voorspel Tombot een gouden toekomst als hij gaat doen wat ons wordt beloofd.